vrijdag 5 maart 2010

Nieuwsbericht voor Journalistieke Basisvaardigheden (Telegraaf)

Amsterdammer dood na overval

AMSTERDAM - Gisteravond is de eigenaar van cafetaria ‘de Sluis’ in de Hoofddorppleinbuurt om het leven gekomen tijdens een gewapende roofoverval. De assistent van de eigenaar is met ernstig letsel aan zijn buik opgenomen in het Slotervaartziekenhuis. Dit heeft een woordvoerder van de Amsterdamse politie bekend gemaakt. De vermoedelijke daders zijn inmiddels aangehouden op hun huisadres.

De verdachten kwamen omstreeks sluitingstijd de cafetaria in de Sluisstraat binnen met een vuurwapen. Daar hebben zij een onbekend bedrag ontvreemd. Er zijn tien schoten gelost waarbij de 47-jarige eigenaar Oktay en de 19-jarige assistent Erdem zijn geraakt.

Toen om 23:45 de overval plaatsvond waren er nog twee mannen en één vrouw aanwezig. De 38-jarige vrouw is bedreigd met een vuurwapen tegen haar hoofd maar is met de schrik vrijgekomen. Alle drie de aanwezigen zijn zwaar getraumatiseerd maar ongedeerd. Zij krijgen steun van Slachtofferhulp om deze gebeurtenis te kunnen verwerken.

De verdachten, de 29-jarige Giovanni S. en de 27-jarige Jasper W. , zijn beide al bekend bij de politie. Ze worden in verband gebracht met de overval op een cafetaria op de Overtoom en een overval op een sigarenzaak op het Mercatorplein. Bij deze overvallen zijn ook schoten gelost. Daders S. en W., die beiden in de Hoofddorppleinbuurt wonen, worden op dit moment verhoord.

Eigenaar Ibrahim Oktay was de voorzitter van de winkeliersvereniging in de Sluisstraat. Na een golf van overvallen in de buurt pleitte hij voor meer politiesurveillance en cameratoezicht. De politie beweert dat zij genoeg hebben gesurveilleerd in de buurt. Toch heeft het gebied nu pas uitgebreid aandacht van de politie.

De politie gaat een buurtonderzoek doen en de drie aanwezigen verhoren. De assistent van de eigenaar is nog niet gehoord. Dit wordt gedaan wanneer hij genoeg hersteld is om de politie te woord te staan.

Over twee dagen wordt Oktay in Ankara begraven. Wat er met ‘de Sluis’, die op dit moment gesloten is, gaat gebeuren is nog niet bekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten