vrijdag 5 maart 2010

Nieuwsbericht voor Journalistieke Basisvaardigheden

Hiv positief is niet altijd negatief

De leefsituatie van mensen met hiv in Nederland is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Dit blijkt uit onderzoek van verschillende hiv en aids organisaties. Hiv-patiënten hoeven minder medicijnen te slikken dan voorheen en het meer en deel van de respondenten is positief over hun gezondheid.

Iets meer dan de helft van de respondenten zegt nooit ziek te zijn geweest door hiv of hiv-medicijnen. En 56% geeft hun gezondheid zelfs een 8 of hoger. Slechts één op de tien mensen geeft zijn of haar gezondheid een onvoldoende. De uitkomsten van het onderzoek worden op Wereld Aids Dag gepresenteerd tijdens het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks. Daar wordt tevens het nieuwe voorlichtingsboekje ‘Positief leven’ geïntroduceerd.

Het huidige boekje, ‘Jouw leven met hiv’, is inmiddels acht jaar oud. “We kregen steeds meer signalen dat het een te somber beeld geeft van het behandelingsperspectief en van wat men kan verwachten van het leven met hiv. Terwijl uit ander onderzoek inmiddels is gebleken, dat ook de levensverwachting van mensen met hiv sterk is gestegen, denken mensen vaak nog, dat je met hiv veel korter zult leven en veel te maken zult krijgen met ziekte.”, aldus Robert Witlox, directeur van Hiv Vereniging Nederland.

Positief leven' bevat basisinformatie over hiv voor mensen die net hebben ontdekt dat ze de ziekte hebben. Er staan onder andere tips in en verhalen van ervaringsdeskundigen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten