donderdag 28 januari 2010

Pro Ana-sites moeten verboden worden

Ineens was het een ‘hype’. Iedereen die een beetje het nieuws had gekeken wist wat een Pro Ana was en elk meisje met een minderwaardigheidcomplex over haar uiterlijk ging proberen een Pro Ana te worden. Tout le monde was geschokt over de inhoud op de Pro Ana-websites. Vandaag de dag bestaan de websites nog steeds en nemen in hoeveelheid toe. Een enkele waarschuwing (“Kijk uit, u bezoekt nu een Pro Ana-website!”) lijkt de overheid genoeg te vinden.

Er is niks mis met een site voor anorectische meiden waarin ze louter ervaringen met elkaar delen. Het probleem zit in dat ze elkaar aansporen, tips geven en er een grote emotionele druk op elkaar staat om heel veel te gaan in het afvallen. Pro Ana-websites beïnvloeden meisjes met anorexia op cognitief niveau, affectief niveau en op gedragsniveau. Er wordt geadviseerd om tijdens het avondeten kleding met zakken te dragen zodat je het eten daarin weg kan stoppen. En om je buik uit te zetten in de buurt van mensen die jou ervan verdenken anorexia te hebben. Wanneer je de tips volgt wordt je dun. En wie wil er nou niet zo mooi zijn als Mary-Kate Olsen, Mischa Barton en andere thinspirations? Dan pas ben je echt gelukkig. Toch?

De sites faciliteren anorexia. Wanneer je het in je hebt om anorectisch te worden of je bent het al dan zijn die sites nog een extra trigger om extreem te gaan lijnen. En wat denk je van imitatie? Meisjes van 13 zijn kwetsbaar en gevoelig voor de boodschappen die op de site staan. Mede door het schoonheidsideaal wat, onder andere door de media, van jongs af aan als ware in de meisjes geinjecteerd wordt.

Begrijp me niet verkeerd. Zonder de Pro Anasites zal anorexia natuurlijk niet verdwijnen. Eetstoornissen hebben een biologische basis en veel meisjes zijn erfelijk belast ermee. Het leek even te veranderen maar in de media wordt nog steeds gepreekt dat dunne meisjes de mooiste zijn. Kijk maar naar de ultradunne meisjes op de catwalk in Milaan en Parijs. Daar kunnen mooie, volle vrouwen als Beyonce en Scarlett Johansson niks aan veranderen. Maar wanneer de Pro Ana-websites uit de lucht gaan valt waarschijnlijk de complete steun van anderen weg om dunner te worden. Ik denk dat er weinig anorectische meiden zijn die in hun nabije kring een medestander hebben en daarmee tips kunnen uitwisselen.

In Frankrijk zijn de sites verboden omdat de sites aanzetten tot anorexia. Wanneer je toch zo een site in je bezit hebt kan je een gevangenisstraf van 2 jaar krijgen en een boete van 30.000 euro. Hierdoor zijn de Franstalige Pro Ana-sites zo goed als verdwenen.

Eric van Furth, directeur behandelzaken van het Centrum Eetstoornissen Ursula in Leidschendam, is tegen een verbod op de Pro Ana-sites. "Een boete opleggen of zelfs een gevangenisstraf, dat lijkt mij een hele slechte zaak. Daarmee zou je patiënten criminaliseren. Het maken van een Pro Ana-site en ook het bezoeken ervan, is onderdeel van de ziekte. Het ontkennen van de ziekte, het propageren als levensstijl, is iets wat hoort bij de ziekte."
Van mij hoeft het hebben van een Pro Ana-website niet bestraft worden door een boete of 2 jaar in de bak. Er is een optie welke veel beter is en van niemand een crimineel maakt. Haal de sites simpelweg uit de lucht. Het is voor mij eigenlijk net zoiets als kinderporno van het net afhalen; niet meer dan logisch. En het is niet onmogelijk om te doen.

Meisjes met anorexia zouden tegen zichzelf in bescherming genomen moeten worden. De vrijheid van meningsuiting is daarbij minder belangrijk. Het gaat immers over leven en dood. De websites zijn niet onschuldig in deze en beïnvloeden het negatieve zelfbeeld met alle gevolgen van dien. Verbannen dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten