maandag 22 maart 2010

Mayur - Amsterdam

Geen enkele zelfrespecterende Amsterdammer durft de straatjes achter het Leidseplein in te lopen op zoek naar een lekkere avondmaaltijd. Het is een plek waar je omver wordt gelopen door toeristen met een krap budget. Maar verscholen achter de cheap restaurants ligt Mayur. Een onontdekt, Indiaas sprookje.

Sinds 1981 is het restaurant al in Amsterdam te vinden. Toch zijn er weinig mensen die het kennen. Maar wanneer je eenmaal in Mayur hebt gegeten, kom je zeker terug. Het restaurant zit dan ook dagelijks vol met mensen die er al eerder zijn geweest. Zeker rond het weekend wordt je aangeraden om te reserveren. Dus nee, even op de bonnefooi Indiaas gaan eten kan hier zeker niet.

Mayur lijkt in niets op het doorsnee Indiase restaurant. Bij binnenkomst neemt het personeel je jas in ontvangst. Ze rennen de benen uit hun lijf om te zorgen dat het je aan niets ontbreekt. En wil je bij de meeste restaurants niet eens weten hoe het er aan toe gaat in de keuken, hier is dat geen probleem. Mayur staat in de top 5 van schoonste restaurants in Nederland.

Mayur heeft zich de afgelopen twee jaar gespecialiseerd in de Noord-Indiase keuken. Ze hebben een tandoor (Indiase oven) laten overkomen waarin naan, vlees maar ook vis in wordt klaargemaakt. Mijn vriendin is Indiaas en dus al behoorlijke thuis in deze pittige keuken. Maar zij zegt dat het bijna net zo goed is als haar moeders eten. En net als bij de Italianen, is de kookkunst van de Indiase mama’s heilig.

Tijdens het heerlijke dessert (kulfi) worden we door de vriendelijke manager erop attent gemaakt dat we niks hoeven te betalen voor onze complete maaltijd. Dat hebben twee zakenmannen, die het paleisje inmiddels hebben verlaten, al voor ons gedaan. Dat is nog eens Gastvrijheid met een hoofdletter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten